• Ruský film v škole

          • "Škoda, že sú narodeniny len raz do roka"

            V tomto duchu sa niesol ďalší ročník súťaže Ruský film v škole, do ktorého sme sa zapojili spolu s 5., 6. a 7. ročníkom na hodinách ruštiny. Pozreli sme si známu ruskú rozprávku o krokodílovi Genovi a Čeburaške, porozprávali sme sa o nej, v starších triedach sme absolvovali aj kvíz. Nakoniec sme sa v rámci tvorivej dielne snažili nakresliť scénky z filmu ľubovoľnou technikou. Tri najzaujímavejšie výtvarné práce sme poslali do ďalšieho kola, kde im budeme držať palce.

          • Sviatok sv. Martina

          • Kto to bol sv. Martin, ako sa stal biskupom, prečo sa znázorňuje so žobrákom a na koni s mečom, prečo sa na sv. Martina pečie hus a odpovede na mnohé ďalšie otázky sa dozvedeli žiaci od tretiakov našej školy. Tí im o tom všetkom podrobne porozprávali a každú triedu obdarovali svätomartinským svetlom. Lampáše si deti samé vyrobili a v každej triede nechali rozsvietený plamienok. Ten sa má rozhorieť v srdciach každého jedného z nás, tak ako zapálil srdce obyčajného vojaka Martina, ktorý sa nakoniec stal obľúbeným biskupom.

          • Zapojenie sa do projektu

          • Záložka do knihy spája školy: List za listom baví ma čítať

            Aj tento rok sme sa zapojili do ďalšieho ročníka česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Našou partnerskou školou sa po niekoľkých českých školách tentokrát stala slovenská škola. Bola ňou Cirkevná základná škola sv. Cyrila a Metoda zo Serede. Dohodli sme sa na výmene záložiek poštou, deň pred prázdninami. Počas celého októbra naši žiaci spolu s pani učiteľkami výtvarnej výchovy a pani vychovávateľkami vyrábali naozaj nápadité a veľmi pekné záložky. Vďaka projektu sa nám v októbri výrazne zvýšila aj návštevnosť školskej knižnice. Žiaci si totiž pri výrobe záložiek pomáhali oživením kníh, ktoré už majú prečítané, zároveň čítali ďalšie. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

          • Výlet - Opálové bane a Solivar

          • Za Prešovom medzi obcami Zlatá Baňa a Červenica sa rozprestierajú slávne Slovenské opálové bane, ktoré naši tretiaci a štvrtáci navštívili. Hneď pred vchodom každý jeden z nás dostal prilbu a baterku a vyrazili sme do bane Jozef s veľmi milými sprievodcami. Hneď na úvod sme sa v povesti o Šimonovi a Libanke dozvedeli o vzniku baní. Prezreli sme si rôzne banské štôlne, vozíky, lampáše, počítali banských trpaslíkov – permoníkov a za správnu odpoveď niektorí z nás vyhrali aj malé opály. Poriadne sme premrzli, nakoľko v bani bolo približne 5 stupňov, ale nik z nás túto prehliadku určite neoľutoval. Pokračovali sme v Solivare. Tam sme sa dozvedeli zaujímavosti o ťažbe kamennej soli, o čerpaní a varení solí zo soľanky, spracovávaní soli v dávnejšej aj menej dávnej minulosti, o jej skladovaní. Sme radi, že sme opäť spoznali kúsok našej vlasti - oblasti, v ktorej žijeme.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Už pravidelne sa posledný októbrový pondelok v našej školskej knižnici otvárajú dvere dokorán, aby sme spolu oslávili Medzinárodný deň školských knižníc zapojením sa do projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice. Tento rok bola daná téma „Inšpirujúci žiaci, tvorivá myseľ: 145. výročie narodenia Jozefa Gregora Tajovského“. Názov akcie znel Čítaním poviedok J. G. Tajovského spoznávame život slovenskej dediny v minulosti. Naši ôsmaci a deviataci pripravili pre mladších spolužiakov aj bludiská, kde správna cesta do cieľa viedla prierezom tvorby tohto slovenského autora.

          • Našim starkým

          • Október je oddávna mesiacom úcty k starším. Aj na našej škole sme si chceli uctiť naše babky, dedkov, staré mamy, starých otcov, či starkú alebo starkého. Pripravili sme si pre nich vystúpenie v estrádnej sále Mestského kultúrneho strediska. Na chvíľu sa niektorí z nás premenili v scénke na staré babky, zatancovali sme im na ľudovú nôtu, ukázali ako postupujeme v angličtine od 1. ročníka po 4. ročník, rozosmiali ich vtipmi, rozospievali pesničkou. Na záver sme ich potešili našimi darčekmi, ktoré sme pre nich s láskou vyrobili. Posedenie pri malom občerstvení nám všetkým spríjemnilo jeden sychravý októbrový večer a tešíme sa, že na tejto akcii sa s nimi stretávame stále v hojnom počte.

          • Sabinovský čitateľský maratón

          • Mestská knižnica v Sabinove organizovala dňa 5.11.2019 Sabinovský čitateľský maratón. Témou podujatia bola tvorba spisovateľky Márie Ďuríčkovej. Počas vyučovania sa maratónu zúčastnili triedy 3.A, 3.B, 5.A a 5.B. Aj v čase mimo vyučovania sa deti z ŠKD tohto maratónu zúčastnili. Spoločne sme si v tom upršanom dni prečítali príbehy z knihy Danka a Janka.

      • Prihlásenie

      • Zvonenia

        Štvrtok 18. 4. 2024
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje